The heart of tech is coming to the heart of the Mediterranean. Join TNW in València this March 🇪🇸

This article was published on September 28, 2010

Nederland oh Nederland: commentaar op Hyves


Nederland oh Nederland: commentaar op Hyves
Patrick de Laive
Story by

Patrick de Laive

CPO and co-founder, TNW

Patrick de Laive is an experienced entrepreneur and daddy of Bo and Denne. He is co-founder of TNW and sporadicly invests in startups. He is Patrick de Laive is an experienced entrepreneur and daddy of Bo and Denne. He is co-founder of TNW and sporadicly invests in startups. He is a frequently asked speaker at (tech) events across the globe. Check his LinkedIn profile and @Patrick on Twitter for more information.

Het is nogal een druke dag vandaag in de Tech wereld. AOL neemt TechCrunch over en het FD kopt met “Eigenaren zetten Hyves opnieuw in etalage” en veroorzaakt met deze “geïnsinueerde uitverkoop” een enorme discussie. Overigens is dat eerste artikel van het FD later herschreven en van de voorpagina afgehaald en vervangen door een veel genuanceerder artikel. (check de verschillen artikel 1, artikel 2)

Het kwaad was al geschied, alles en iedereen in Medialand viel over elkaar heen met meningen, geruchten. De kranten, de radio, tv en internet. Er wordt door iedereen druk gespeculeerd over cijfers en gediscussieerd over Hyves vs Facebook.

Op marketingfacts is een grootse discussie ontstaan waarin ik een comment heb achtergelaten. Op verzoek van enkele mensen heb ik het comment in deze blogpost gezet. Voor de liefhebber:

Allereerst vind ik het nogal vreemd dat het financiele dagblad hiermee kopt. En de openingszin “Na een mislukte exit poging in 2008…” is voor zover ik weet misleidend en niet waar. Voor zover ik weet heeft Hyves zelf die overname tegengehouden en is Endeit toen in de plaats ingestapt als investeerder.

Hyves is sindsdien een stuk professioneler geworden. Het aantrekken van een sterk management team en de focus op Hyves om te vormen tot een winstgevend internet bedrijf heeft zijn vruchten afgeworpen. Ze deden in 2009 bijna 20 miljoen omzet (naar verluidt) dat is misschien nog niet heel veel als je naar de bezoekers aantallen kijkt of naar de gemiddelde omzet per gebruiker, maar het is wel waanzinnig knap dat ze die professionaliseringsslag hebben kunnen maken en de rek is hier nog lang niet uit.

Het FD doet het bijna als een wanhoopsdaad voorkomen “in de etalage zetten” “mislukte exit” “bij gebrek aan interesse” en dat lijkt me eerder sensatiezucht dan waarheid. Met de discussies die de afgelopen tijd gaande zijn (Facebook vs Hyves) en de manipulatie van cijfers van onderzoeken (zie Yme’s post) begin ik steeds meer het gevoel te krijgen dat er mensen zijn die Hyves ten onder willen zien gaan. Een andere theorie zou kunnen zijn dat ze de uiteindelijke prijs naar beneden willen praten.

Wat is dat toch met Nederlanders, waarom gunnen en ondersteunen we succes niet gewoon. Waarom zijn we niet trots op het feit dat Hyves zo’n beetje het enige locale social network is dat domineert in haar land?

Hyves is het grootste internet bedrijf (in termen van NL bereik) van Nederland. De mogelijkheden zijn nog eindeloos. De opmars van Facebook valt niet te ontkennen, maar Hyves blijft ondertussen gewoon doorgroeien. Hyves heeft de unieke mogelijkheid om echt wat te veranderen in Nederland, denk maar niet dat Facebook iets geeft om Nederland en speciaal op onze cultuur gemaakte innovatie.

We zouden wel eens wat chauvinistischer mogen zijn en de weinige pareltjes die ons land rijk is ondersteunen. Dat is wat ze in Amerika ook doen, no way dat ze daar gebruik maken van een buitenlandse service als er een US alternatief voor is (ook al is dat slechter).

Nee ik vraag niet om Hyves te gaan gebruiken, doe wat je wil, gebruik Facebook, Twitter, Hyves, Linkedin naar je eigen believen, maar probeer niet alles af te zagen. Als we willen dat Nederland op een termijn van 10 jaar nog iets betekend op technologisch gebied dan moeten we onszelf afvragen wat we winnen met onze slechtste eigenschap: het Nederlandse negativisme.

Published
Back to top