This post is sponsored by VMware. Learn about VMware virtualization and cloud solutions for small & mid-size business visit info.vmware.comThis article is available in other languages:

France Wat ‘big data’ betekent voor kleine bedrijven China Wat ‘big data’ betekent voor kleine bedrijven Netherlands Wat ‘big data’ betekent voor kleine bedrijven England Wat ‘big data’ betekent voor kleine bedrijven Portugal Wat ‘big data’ betekent voor kleine bedrijven

 


‘Big data’ is hét buzzwoord van grote ondernemingen aan het worden. Bijna 50% van alle ondervraagde chief information officers (CIOs) denkt dat big data en ‘business intelligence’ (BI) de meest belangrijke trends in 2013 gaan worden. Jammer genoeg zijn het gebruik van big data en de innovaties die het met zich meebrengt vaak niet toegankelijk voor kleinere ondernemingen. De basis BI tools om met big data aan de slag te gaan zijn kostbaar, afhankelijk van IT integratie en vereisen meestal getrainde data analisten. De afgelopen paar jaar zien we echter een duidelijke opkomst van BI tools in de cloud, programma’s die gemakkelijk zijn om te gebruiken en nog belangrijker, goedkoper in aanschaf. Daarnaast bieden deze oplossingen ingebouwde analyse tools zodat alle data inzichtelijk wordt.

Buiten het bereik van kleine bedrijven

Kleine bedrijven zijn lange tijd uitgesloten van het actief gebruiken van big data door toedoen van onhandige, dure en moeilijk bruikbare BI software. Traditionele softwarepakketten beginnen bovendien bij bedragen van vijf cijfers of meer. Een ander probleem is het verkrijgen van grote hoeveelheden betrouwbare data, hoe gaan ze data inzetten die ze niet eens voor handen hebben? De bestaande oplossingen vergde ook data analisten die getraind zijn in het begrijpen van de uitdraaien om het zo mogelijk nog onaangenamer te maken voor kleine bedrijven.

Het nieuwe business intelligence

De opkomst van de cloud heeft veel effect gehad op big data en BI. Het is nu mogelijk om kleinschalige, gefocuste tools aan te bieden die beter schaalbaar zijn voor de makers en daardoor goedkoper. Dit zie je bijvoorbeeld terug in een tool als Yurbi, verkrijgbaar vanaf een meer dan redelijke $300 per jaar, behapbaar voor kleinere bedrijven.

Tegelijkertijd geven deze tools inzichten op basis van de input. Je krijgt niet alleen de mogelijkheid om te analyseren en met de cijfers te spelen, nee, programma’s helpen pro-actief om data tastbaar te maken. Zo stelt het in North Carolina gevestigde Windsor Circle ecommerce bedrijven (van elk formaat) in staat om hun eigen klanten te begrijpen en zo bepaalde content gericht onder hen te verspreiden. In plaats van een grafiek die aangeeft welke klantsegmenten opnieuw zullen converteren geeft Windsor Circle’s programma automatisch aan welk segment dat is en op welke boodschap zij het best zullen reageren.

Menselijke inzichten boven abstracte gegevens

Veel van deze nieuwe big data tools helpen kleine bedrijven om de gegevens die nodig zijn te verzamelen, of bevatten zelf al een aantal kant-en-klare datasets. Zo werkt de Small Business Administration (SBA) met SizeUp waarin data beschikbaar is over alle kleine bedrijven in de Verenigde Staten en geeft het tips over locaties om een nieuw bedrijf te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld uitzoeken waar nu wasserettes zijn gevestigd om te bepalen waar een nieuwe zou floreren. Door de data te onderhouden helpt de SBA één van de grote hindernissen om big data te gebruiken, weg te nemen.

Een ander goed voorbeeld is Square’s register, een alternatief point-of-sale systeem voor kleine bedrijven dat gratis analytics uitspuwt. Het toont ook gegevens zoals het gemiddelde bestedingsbedrag in een bepaalde tijdsperiode. Door vergaarde data te combineren is het makkelijker voor bedrijven om hun klanten en uitgavepatronen te begrijpen, iets dat voorheen moeilijker te doen was op basis van eenzijdige data alleen.

Kleine bedrijven hebben net als grote corporaties veel baat bij het inzetten van big data, informatie die om en door hun bedrijf heen stroomt. Met de komst van cloud BI software hebben kleine bedrijven nu geen excuus meer om niet mee te gaan in deze trend.