This post is sponsored by VMware. Learn about VMware virtualization and cloud solutions for small & mid-size business visit info.vmware.comThis article is available in other languages:

Germany Hoe: Een proefvaart met virtualisatie op je bestaande installatie te makenFrance Hoe: Een proefvaart met virtualisatie op je bestaande installatie te makenChina Hoe: Een proefvaart met virtualisatie op je bestaande installatie te makenNetherlands Hoe: Een proefvaart met virtualisatie op je bestaande installatie te makenEngland Hoe: Een proefvaart met virtualisatie op je bestaande installatie te makenPortugal Hoe: Een proefvaart met virtualisatie op je bestaande installatie te maken

Zelfs als je nog niet helemaal klaar bent om je vertrouwde Windows Server met ESXi te vervangen, kunt je het nu gratis uitproberen op bijna elk stuk hardware. Het klinkt misschien ironisch, maar we gaan onze virtuele host virtualiseren; wat betekent dat je in staat zult zijn om het te zelf te proberen op bijna elke moderne PC.

Je hebt een computer nodig die hardware virtualisatie ondersteunt, en het zal ook ten minste 4 GB RAM en 40 GB aan opslagruimte vrij moeten hebben om een virtuele machine op te slaan op de top van de hypervisor die we maken.

Hier is wat je moet doen:

1. Download de VMware Workstation 9 Evaluatie editie hiervandaan. Installeer het op je pc.

2. Download de gratis versie van ESXi 5.1 (VMware’s oplossing) hiervandaan.

3. Open VMware Workstation, klik op “Maak een nieuwe Virtual Machine” en stap door het proces. Selecteer de ISO-image van de ESXi installer die je hebt gedownload en zorg ervoor dat je “ESX” kiest als het type besturingssysteem. Geef de virtuele machine voldoende RAM om ten minste een VM te hosten – 2 GB met 30-40GB aan schijfruimte zou het absolute minimum moeten zijn.

4. Zet de nieuwe VM aan en selecteer “Install ESXi.” Het duurt een paar minuten voor de cd om op te starten.

inline owen 24348265619652 raw2 520x387 Hoe: Een proefvaart met virtualisatie op je bestaande installatie te maken

5. De installatiewizard zal verschijnen. Deze voert u stap voor stap door de installatie. Accepteer de overeenkomst, partitioneer de harde schijf zoals vereist wordt, en voer een makkelijk te onthouden wachtwoord in als hierom gevraagd wordt, anders kunt u de installatie niet openen.

6. Als de installatie voltooid is zal de VM automatisch opstarten in de ESXi Hypervisor. Bij het starten moet u het IP-adres dat op uw scherm en bureaublad verschijnt noteren, en dit in de browser invoeren. U moet bijvoorbeeld http://192.168.206.128 invoeren. Mogelijk ontvangt u een certificaatwaarschuwing, maar klik dan op ‘doorgaan’. Hier zult u de grafische interface voor gebruik van ESXi op afstand downloaden.

7. Download en installeer de vSphere VI client van de weergegeven pagina en installeer deze. De VI client is uw scherm voor de ESXi host. Open deze als het klaar is, voer het IP-adres dat u in de laatste stap gebruikt hebt en de referenties die u bij de installatie hebt ingesteld in. Het zal een paar minuten duren om verbinding te maken, en als de waarschuwing komt dat het certificaat fout is moet u dit gewoon negeren.

inline owen 24348595995900 raw2 520x341 Hoe: Een proefvaart met virtualisatie op je bestaande installatie te maken

Het is gelukt! U hebt nu uw eigen virtualisatieplatform! Hiermee kunt u virtuele machines in de VI client maken en aan uw reis beginnen. Hier vindt u meer informatie over ESXi. Als u een geavanceerdere configuratie zoekt om van te leren, moet u het gebruik van vCenter naast ESXi overwegen om de geavanceerde functies van de software te kunnen gebruiken.