This post is sponsored by VMware. Learn about VMware virtualization and cloud solutions for small & mid-size business visit info.vmware.comThis article is available in other languages:

Germany De manier waarop je van je bureaublad denkt is aan het veranderenFrance De manier waarop je van je bureaublad denkt is aan het veranderenChina De manier waarop je van je bureaublad denkt is aan het veranderenNetherlands De manier waarop je van je bureaublad denkt is aan het veranderenEngland De manier waarop je van je bureaublad denkt is aan het veranderenPortugal De manier waarop je van je bureaublad denkt is aan het veranderen

Desktop als een dienst wordt al een lange tijd rond geschopt. Het is bijna de heilige graal van de informatica voor bedrijven en er zijn tal van oplossingen in de markt, maar het heeft tot nu toe geen vlucht genomen. Maar dat is snel aan het veranderen, met de aankondiging van nieuwe technologie die het idee dichter bij de werkelijkheid brengt.

Zowel AMD en nVidia hebben onlangs hun nieuwste grafische kaarten onthult die veel meer in zich hebben dan het oog ontmoet. Hun nieuwe GPU’s (die rond de 3600 dollar USD kosten) zijn geoptimaliseerd voor VDI (Virtual Desktop Infrastructure) wat betekent dat ze volledig Microsoft’s RemoteFX-technologie ondersteunen. Als je niet bekend bent met RemoteFX, het maakt mogelijk dat Windows via een remote desktop verbinding kan worden gebruikt voor grafische taken met een zeer hoge intensiteit . Dit geldt ook voor games, HD-video en andere dingen zoals Photoshop.

Als je ooit hebt geprobeerd om zoiets dergelijks te doen via een Remote Desktop verbinding, dan weet je dat het een puinhoop is, en deze grafische kaarten zijn ingesteld om de markt voor goed te veranderen. Ze staan een bedrijf toe om een ​​Hyper-V of VMware server te kopen en werknemer desktop-omgevingen volledig te kunnen leveren via het netwerk. In theorie, alles wat je nodig zou hebben is een scherm, een toetsenbord en een muis, samen met een soort van thin client die remote desktop mogelijk maakt.

Niet alleen maakt het de hardware goedkoper, maar het betekent ook veel minder onderhoud. Niet langer hoef je op gebruikers te vertrouwen om hun omgeving te updaten, je kunt dit ‘s nachts gemakkelijk voor hen doen, omdat jij bepaalt wanneer de pc’s zijn “uitgeschakeld.” Een verandering in technologie als deze betekent dat binnenkort de meeste werknemers geen behoefte aan een bureaublad onder hun bureau meer hebben en kunnen ze lichtgewicht ultrabooks worden gegeven die hun ‘zware’ software via het netwerk geleverd krijgen. Photoshop draaiend op een Windows 8 tablet? Ja, graag.
Het is zelfs groot voor een klein bedrijf een snelle groei aan het meemaken is, omdat het hen in staat stelt te groeien met behulp van de bestaande infrastructuur (zodra ze de overstap hebben gemaakt en de videokaarten hebben gekocht) en in een kwestie van minuten het personeel van nieuwe ‘desktops’ kunnen voorzien. Niet alleen dat, maar het stelt ook IT-medewerkers in staat om snel nieuwe desktops te implementeren, als er met één iets misgaat. In plaats van het oplossen van een bluescreen, kan de virtuele omgeving gewoon worden vervangen.

Er zijn echter beperkingen, RemoteFX heeft een 1GB/s netwerkverbinding nodig om al die glorieuze inhoud weer te kunnen geven, en dat is nog niet helemaal de standaard verbinding. Bovendien wordt de kostprijs een ​​barrière, met niet alleen de hoge kosten van aanschaf van de videokaarten (waar je een handvol voor een geclusterde omgeving voor nodig hebt), maar ook de snelheid van het netwerk heeft waarschijnlijk behoefte aan een revisie.

Het is een grote verandering, en één die een tijdje zou kunnen nemen. Citrix is al jaren de voorbode van de opkomst van de thin client, maar het bedrijf is nog niet eerder op een plek geweest waar je het verschil tussen een PC of gewoon een bezichtiging apparaat niet kunt zien. Snel genoeg, zul je Crysis over je bedrijfs-LAN kunnen spelen.