This post is sponsored by VMware. Learn about VMware virtualization and cloud solutions for small & mid-size business visit info.vmware.comThis article is available in other languages:

Germany Maar één server? Virtualisatie is nog steeds relevant.France Maar één server? Virtualisatie is nog steeds relevant.China Maar één server? Virtualisatie is nog steeds relevant.Netherlands Maar één server? Virtualisatie is nog steeds relevant.England Maar één server? Virtualisatie is nog steeds relevant.Portugal Maar één server? Virtualisatie is nog steeds relevant.

Maar één server? Virtualisatie is nog steeds relevant.

Één ding dat ik steeds weer tegenkom in mijn werk zijn bedrijven die iets zeggen in de trant van “we hielden van de uitstraling van virtualisatie, maar we hebben maar één server, dus het was niet echt geschikt voor ons.” Ik ben hier om deze mythe vandaag te doden, virtualisatie is geschikt voor iedereen die beschikt over één server of meer.

Je hebt je server in een rek in de kast staan, en je besteedt de meeste dagen in de hoop dat het niet zal sterven, want je bent niet zeker dat het terug zal komen door back-ups. Nou, als je de server had gevirtualiseerd, zou je veel meer opties hebben, omdat het voor het besturingssysteem niet meer uitmaakt waarop het apparaat het draait, is een hypervisor alles wat het nodig heeft. Niet alleen dat, maar als je hardware garantie vervalt, is alles wat je hoeft te doen is de virtuele machine exporteren, ESX installeren op de nieuwe hardware en dan de de VM importeren. Makkelijk!

Maar er zijn ook andere voordelen. Met veel back-up oplossingen kun je de hele VM back-uppen naar een formaat dat importeerbaar is voor een nieuwe machine. De dagen zijn voorbij waarin je de machine en importbestanden weer op moet bouwen, nu kun je het gewoon volledig herstellen.

Nog niet overtuigd? Hoe zit het als je veel onderhoud moet doen op de server, zoals het upgraden van het functionele niveau van het domein? Makkelijk, kloon gewoon de virtuele server voordat je begint, en als er dingen fout gaan, hoef je alleen de oude virtuele machine uit te zetten en de kloon aan te zetten.

Snapshots zijn ook handig, zodat je personeel de staat van de gevirtualiseerde server terug naar een willekeurig punt kunt herstellen zonder veel geklooi. Meestal zal het in minder dan 15 minuten weer klaar zijn om te brullen. Niet alleen dat, maar de meeste virtualisatie platformen zullen binnenkort Domain Controller Virtualization ondersteunen, waardoor deze functies ook een Active Directory-domein kunnen beschermen.

De grootste reden is echter de mogelijkheid om de potentie van die gloednieuwe server volledig te kunnen uitbuiten. Door virtualisatie, open je een heel nieuw scala aan mogelijkheden voor de toekomst, waarin je niet een ​​heel nieuw stuk hardware moet kopen alleen maar om snel iets op een werkstation te testen of een nieuw programma te implementeren, en je hebt de vrijheid om je virtuele machine mee te nemen waarheen je maar wilt.

Het heeft niet meer veel zin om Windows of Linux te implementeren op bloot metaal, omdat VMware eigenlijk hun fundamentele hypervisor weggeeft aan iedereen. Als je al deze opties gratis zou kunnen hebben, waarom zou je de gelegenheid afslaan om je servers nog meer potentie te geven?