This post is sponsored by VMware. Learn about VMware virtualization and cloud solutions for small & mid-size business visit info.vmware.comThis article is available in other languages:

Germany Een Hybrid Cloud gebruiken om je bedrijf te beschermenFrance Een Hybrid Cloud gebruiken om je bedrijf te beschermenChina Een Hybrid Cloud gebruiken om je bedrijf te beschermenNetherlands Een Hybrid Cloud gebruiken om je bedrijf te beschermenEngland Een Hybrid Cloud gebruiken om je bedrijf te beschermenPortugal Een Hybrid Cloud gebruiken om je bedrijf te beschermen

Disaster Recovery is een dure grap die vast wel in je achterhoofd zit als je voor een kleine of middelgrote onderneming werkt. Voor velen is het een bijna onoverkomelijk obstakel, met kostenramingen voor het regelen van replica’s off-site die hoger zijn dan men zou denken.

Het verbaast je misschien te horen dat cloud uitproberen een beter idee is …. en een hybride oplossing. Als je alleen maar de basisdiensten nodig hebt bij een ramp, of als je gewoon je website in de lucht wilt blijven houden, is er geen reden waarom jouw bedrijf niet een van de talloze cloud-diensten die beschikbaar zijn in overweging zou nemen.

Je hebt je virtualisatie-infrastructuur al, maar wat betekent “Hybrid Cloud” nou eigenlijk? Eenvoudig gezegd: het is het idee om niet al je zaken binnenshuis te bewaren, maar ook in de cloud. Als je bedrijf bijvoorbeeld beschikt over een hosted applicatie on-site, zou je moeten overwegen om ook nog een tweede instance in Amazon AWS of Microsoft Azure te laten runnen . Een ander nieuw idee is om een secundaire domeincontroller in de cloud te hebben, zodat gebruikers zich zonder enig probleem kunnen verifiëren, zelfs als je on premises instance offline gaat.

Je vraagt je misschien af waarom, maar als je bedenkt hoe ingrijpend een service-onderbreking kan zijn als je geen service op een co-location zou hebben en er zich een grote ramp voordoet, is het duidelijk dat het de geringe extra kosten waard is. Het betekent ook dat je in veel gevallen je eigen environment offline kan halen voor onderhoud terwijl de diensten gewoon doorgaan.

De hybrid cloud is uiterst krachtig voor bedrijven die het zich nooit zouden kunnen veroorloven om hun diensten uit te besteden bij multiple datacenters, en het zou waarschijnlijk een geweldige oplossing zijn geweest voor de vele net opgerichte internetbedrijven die kosten wilden besparen en die nu problemen hebben als gevolg van orkaan Sandy. Als ze gewoon hun applicaties ook in de cloud hadden gehost, zouden ze nu veel meer kansen hebben gehad.

Het is een hele nieuwe denkwijze en het vereist een aantal wijzigingen in de manier waarop je medewerkers over infrastructuur denken. Een groot deel van de cloud-diensten weet dat bedrijven niet al hun gegevens willen afstaan. Ze bieden complete hybride oplossingen aan voor diegenen die de cloud wel willen uitproberen, terwijl ze hun virtualisatie-infrastructuur kunnen aanhouden en het grootste deel van hun gegevens on site kunnen blijven bewaren.

Zo biedt bijvoorbeeld Microsoft Azure nu een officieel ondersteund scenario aan voor replica domeincontrollers in de cloud. Hiermee kunnen bedrijven die vroeger alles wat ze hadden bij een domeincontroller voor de gehele onderneming onderbrachten, nu bij een secundaire controller terecht, zonder de noodzaak om een infrastructuur op te bouwen op een externe locatie. Dit is niet de enige oplossing, er zijn er wel honderden die geschikt zijn voor bijna elk scenario, of het nu om een applicatie gaat, om een website of zelfs om een mobiele service.

Wat nu het geval is met deze cloud providers is dat het een race naar de bodem is. Ze vechten met elkaar om de beste diensten tegen de laagste prijzen te leveren, en het wordt alleen nog maar goedkoper. Op dit moment is het al goedkoper dan het co-lokaliseren van je eigen hardware, dus de enige reden dat veel bedrijven nog niet overwogen hebben om over te gaan naar de cloud is dat ze waarschijnlijk denken dat het een tijdelijke oplossing is die wel weer zal verdwijnen. Dat gaat niet gebeuren, dus doe mee nu het nog nieuw is en blijf niet achter.

Zelfs al is het er nog niet helemaal klaar voor, het is gemakkelijk genoeg om uit te proberen en om enthousiast te raken; de grote spelers van Cloud bieden gratis proefperiodes aan waarin je kunt kijken hoe het bevalt. Er is geen excuus meer voor storingen, deze diensten zijn eenvoudig te configureren en scherp geprijsd. Neem snel een beslissing, je zult niet teleurgesteld worden.