This post is sponsored by VMware. Learn about VMware virtualization and cloud solutions for small & mid-size business visit info.vmware.comThis article is available in other languages:

Germany Technologieën om in overweging te nemen voor Disaster RecoveryFrance Technologieën om in overweging te nemen voor Disaster RecoveryChina Technologieën om in overweging te nemen voor Disaster RecoveryNetherlands Technologieën om in overweging te nemen voor Disaster RecoveryEngland Technologieën om in overweging te nemen voor Disaster RecoveryPortugal Technologieën om in overweging te nemen voor Disaster Recovery

Er zijn een aantal technologieën voor Disaster Recovery op de markt, maar het is waarschijnlijk geen makkelijke beslissing om er een uit te kiezen. Hieronder volgt een beknopt overzicht van een paar van de mogelijkheden die op dit moment beschikbaar zijn en wat ze precies doen:

Veaam Back-up & Replication

Veeam gaat er prat op dat hun disaster recovery software een oplossing is die “sterk, betaalbaar en gemakkelijk in het gebruik” is en ik kan er zelf garant voor staan dat dat ook zo is. Veeam’s Backup & Replication levert bedrijven een product dat gegevens herstelt en dat snel en eenvoudig te installeren is.

In de wereld van de VMware maakt Veeam gebruik van de vStorage API om directe toegang te krijgen tot de VMDK bestanden om hun huidige status te kopiëren zonder schade te berokkenen aan de virtuele host. De VM word gekopieerd door middel van back-up proxies, die eigenlijk een stuk software zijn dat zich op verschillende hosts in de hele infrastructuur van de bron van replicatie bevindt en op de infrastructuur van het doel. Veeam kopieert de gegevens die beschermd moeten worden volgens een door jou bepaalde planning.

Wat ik persoonlijk erg goed van Veeam vind is dat je geen software hoeft te installeren op de computers die je wilt beschermen, omdat de replicatie los van de machines geschiedt. Veeam ondersteunt zowel Hyper-V en VMware ESX.

Double-Take

Double-Take is bijna hetzelfde als de de premium versie van Veeam, maar op een heel andere manier. Double-Take Availability biedt live Disaster Recovery voor Windows, en kopieert gegevens in real-time. Als je de replicatie eenmaal ingesteld hebt , dan kun je daadwerkelijk een ​​bestand aanmaken op de beschermde computer en zie je het vrijwel direct verschijnen. Het lijkt wel toverkunst.

Het enige wat mij persoonlijk niet bevalt aan Double-Take is dat het gebruik maakt van een OS-level applicatie voor replicatie, wat niet zo ordelijk en stabiel is als de vStorage API. De OS-level applicatie maakt gebruik van Microsoft Volume Shadow Copy Service om veranderingen te kopiëren , wat vrij goed werkt.

Het verschil is echter dat Double-Take letterlijk elk soort host kan beschermen. Je kunt een fysieke computer beschermen op een virtuele en een virtuele computer op een fisieke, een Azure virtuele computer op een VMware virtuele computer. De lijst is eindeloos en om deze reden is Double-Take zo sterk.

VMware SRM

Natuurlijk verbaast het je niets om te horen dat VMware haar eigen aanbod heeft. Site Recovery Manager is een relatief nieuw aanbod van het bedrijf dat ervoor zorgde dat bedrijven Disaster Recovery konden inbouwen in hun bestaande VMware-infrastructuur.

Dit is een sterke, maar van nature ingewikkelde oplossing die ik slechts zou willen aanraden voor grotere bedrijven die een grote hoeveelheid diensten moeten beschermen. Vroeger had deze oplossing zeer specifieke opslagmodellen nodig, maar de meest recente versie van VMware is veel flexibeler. Als je een VMware shop runt en je VMware gekwalificeerd personeel hebt, zou ik SRM zeker kunnen aanraden.