This post is sponsored by VMware. Learn about VMware virtualization and cloud solutions for small & mid-size business visit info.vmware.comThis article is available in other languages:

Germany De belangrijkste tech trends voor kleine bedrijvenFrance De belangrijkste tech trends voor kleine bedrijvenChina De belangrijkste tech trends voor kleine bedrijvenNetherlands De belangrijkste tech trends voor kleine bedrijvenEngland De belangrijkste tech trends voor kleine bedrijvenPortugal De belangrijkste tech trends voor kleine bedrijven

 


Traditioneel zijn kleine bedrijven aangewezen op Quickbooks software en MICROS point-of-sale systemen. Nu zien we steeds vaker dat hippe, jonge software bedrijven zich specifiek richten op ‘de kleine jongens’ met flexibele, lichtgewicht oplossingen. In 2012 zien we hiervoor drie belangrijke trends: de democratisering van betalingsoplossingen, het belang van statistieken en de beschikbaarheid van digitale marketing technologie speciaal voor het midden- en kleinbedrijf.

1. Democratisering van betalingsoplossingen

De verwerking van betalingen is al heel lang oligarchisch. Een markt gedomineerd door een handvol aanbieders waarin kleine bedrijven meerdere bedrijfsrekeningen nodig hebben en aangewezen zijn op weer andere aanbieders voor mobiele pinapparaten of software, die allemaal kosten met zich meebrengen. En dat alleen om de meest populaire creditcards te accepteren! Startups als FeeFighters, Stripe en Square werken aan meer transparantie en gebruiksvriendelijkheid.

FeeFighters maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de kosten van verschillende creditcardmaatschappijen te vergelijken. Je voert wat basis informatie over je bedrijf in, het verwachte betalingsvolume en vervolgens ontvang je aanbiedingen van verschillende aanbieders. Het belangrijkste voordeel is dat het vergelijken heel simpel is en dat je niet op individule basis hoeft te onderhandelen. Bevestiging van de kracht van deze werkwijze kwam in maart 2012 toen Groupon het bedrijf overnam.

Square maakt het mogelijk om een mooi, gegevens-rijk point-of-sale systeem te draaien waar een betaalsysteem is ingebouwd. Voordeel is dat je een flat-fee van 2.75% betaald en dat er geen aparte transactiekosten in rekening worden gebracht. Met het gratis bijgeleverde ‘Square Register’ is een kostbaar point of sale systeem niet langer nodig.

Stripe is de ‘analoge’ variant van Square, een betalingssysteem direct klaar voor gebruik en waarvoor geen bedrijfsrekening of KVK-inschrijving nodig is. Voor kleinere webwinkeliers betekent dit geen gedoe met meerdere accounts om creditcards te accepteren en biedt het dus één makkelijk te gebruiken platform.

2. Statistieken

Veel ondernemers hebben moeite met het verzamelen, analyseren en begrijpen van alle data die er door hun bedrijf gaat. Startups zoals Profitably, inDinero en wederom Square stellen data centraal.

Profitably biedt een plug-and-play dashboard om de financieën in de gaten te houden. Zie het als een lichtgewicht boekhoudpakket. Indinero is vergelijkbaar en biedt tegelijkertijd de functionaliteiten van een accountancy pakket.

Square’s eerder genoemde point-of-sale oplossing geeft ook veel analytische inzage over gedane aankopen. Denk daarbij aan de drukste tijdsperiode, populaire artikelen en het gemiddelde transactiebedrag. Door dit soort data in het programma te integreren maakt Square het heel makkelijk om betere, onderbouwde beslissingen te nemen.

3. Marketing technologie

Eindelijk hebben kleinere ondernemingen toegang tot krachtige marketing technologie. Heel lang bleef digitale marketing een moeilijk te doorgronden discipline, weggelegd voor bekende merken met hoge budgetten. Nu maken bedrijven als HubSpot, Heyo en North Social het mogelijk voor elke organisatie, onafhankelijk van de omvang of financiële middelen, zich deze technieken wel eigen te maken.

HubSpot is een zogenaamd ‘marketing automation platform’ en al verkrijgbaar vanaf $200 per maand. Zo’n platform geeft je overzicht over met name online marketing activiteiten zonder dat je hier voor gestudeerd hoeft te hebben.

Heyo is eigenlijk de nieuwe versie van een andere populaire social media marketing tool, Lujure. Heyo laat bedrijven mobiele apps, Facebook tabs en ook gewone browser websites maken in één en hetzelfde programma. Drie hele belangrijke onderwerpen zijn zo gedekt en dat neemt een hoop frustratie weg.

Tenslotte, North Social maakt het eenvoudig om specifieke Facebook tabbladen aan te maken in abonnementsvorm. Al vanaf $0.99 per dag maak je prijsvragen en kortingsacties aan. Dat doen ze succesvol want vorig jaar kocht Vocus het bedrijf voor $20 miljoen.

De toekomst

Kleine bedrijven hebben toegang tot meer en betere technologie dan ooit tevoren. Van betalingssystemen tot data analyses en marketing, innovatie is niet langer weggelegd voor multinationals. Het is nu aan kleinere ondernemingen om de technologie te omarmen, anders zullen zij voorbijgestreefd worden.