This post is sponsored by VMware. Learn about VMware virtualization and cloud solutions for small & mid-size business visit info.vmware.comThis article is available in other languages:

Germany Cloud Computing: Is het beter dan virtualisatie? France Cloud Computing: Is het beter dan virtualisatie? China Cloud Computing: Is het beter dan virtualisatie? Netherlands Cloud Computing: Is het beter dan virtualisatie? England Cloud Computing: Is het beter dan virtualisatie? Portugal Cloud Computing: Is het beter dan virtualisatie?

Recent heb je waarschijnlijk wel iets gehoord over ‘cloud computing’ en de kans is groot dat je uiteenlopende diensten en programma’s met ‘de cloud’ associeert. Bedrijven spoeden zich naar die cloud ware het een heilige graal: kostenreductie én een makkelijk te managen omgeving. Dat is gedeeltelijk waar maar bedrijven vergeten zelf al op een cloud te zitten.

Er is jarenlang geïnvesteerd in de virtualisatie (het draaien van meerdere besturingssystemen op één machine) van onder andere servers. In een bedrijf is dát een cloud. Het woord ‘cloud’ is nu al voor hele verschillende zaken gebruikt waardoor het z’n echte betekenis is verloren. Het is ook niet eenvoudig:

  • Gmail en Salesforce zijn diensten in de cloud.
  • Azure en Amazon AWS zijn clouds toegankelijk als service.
  • Openstack, Hyper-V en VMware bieden een framework om zelf een cloud te bouwen.

Er zijn eigenlijk te veel verschillende toepassingen en te weinig definities waardoor de term te pas en te onpas is ingezet. We doen er verstandig aan te specificeren wat we precies bedoelen als het over de cloud gaat.

Veel bedrijven waar ik mee werk worden enthousiast als ze horen dat ze niet langer hun eigen hardware hoeven aan te schaffen en geen extra personeel nodig hebben om de infrastructuur te beheren. Het idee van een compleet datacenter dat ‘niet bestaat’ en waar je, je niet druk over hoeft te maken is an sich leuk en tegelijkertijd moeten de gevolgen van het uit handen geven van data niet worden onderschat.

De realiteit wil dat het opslaan van data in een cloud buiten het eigen bedrijf om, een hoop kost. Het delen van persoonlijke data met iemand anders terwijl er geen fysieke servers zijn is een risico, zeker nu is gebleken dat wetten zoals de ‘Patriot Act’ verstrekkende gevolgen hebben. Deze specifieke wet geeft Amerikaanse veiligheidsdiensten bijvoorbeeld genoeg handvatten om alle data die op Amerikaans grondgebied is gehuisvest in te zien, of het nu op een fysieke server of in de cloud staat!

Wat als systemen falen? Je bent overgeleverd aan iemand anders, iemand die alleen ‘loyaal’ is omdat je elke maand de rekening betaald. Gebruikers zullen bij problemen naar jou wijzen, niet naar Amazon (als je hun cloud gebruikt). Gmail’s beruchte ’kleine lettertjes’ pleiten de dienst vrij bij 21 uur aan downtime per dag. Google hoeft dit bovendien niet te rapporteren zolang de downtime korter dan 10 minuten duurt.

Ondanks deze nadelen stelt de cloud bedrijven wel in staat dingen te doen die in een in-house virtualisatie platform moeilijker zijn. Met de diensten van Amazon is het mogelijk om ‘servers’ over de hele wereld te hebben, in verschillende tijdzones, zodat als er sprake is van uitval (en uitval komt voor, ook bij de grote jongens) je hier weinig van zult merken. Amazon’s recente aanbod maakt het ook mogelijk om duizenden terabytes op te slaan op speciale backup servers, een mooi voorbeeld van iets dat bijna geen enkel bedrijf alleen voor eigen gebruik zou kunnen uitrollen.

Tenzij je een team klaar hebt staan dat zich kunnen focussen op cloud hosting voor jouw bedrijf is het in alle waarschijnlijkheid goedkoper en efficiënter om eerst een virtualisatie platform te bouwen. Als eerste stap op weg naar een eigen cloud. Verwar virtualisatie nou niet met het hebben van een cloud want voordat het zover is, is een stabiele en flexibele service nodig die vanuit verschillende continenten werkt (zie de vorige alinea over uitval). Er bestaan ‘Disaster Recovery’ diensten die nadat het kwaad al is geschied de meest noodzakelijke data terughalen maar het is de investering waard om zelf een betrouwbaar systeem te draaien.

Je kunt een overstap naar de cloud toe overwegen als je gewend bent aan de gedachte dat een paar ‘blade servers’ hetzelfde werk aankunnen als een compleet datacenter. En als je er mee kunt leven dat je waarschijnlijk alle data nooit fysiek zult zien, al is dat met gewone servers ook een relatief begrip. Mijn advies: probeer stapje voor stapje de cloud in te gaan en geef niet gelijk alles in één keer uit handen.